A színek hatása a közérzetünkre

Termékkereső

Egyedi méretű függönyök készítése!

Egyedi méretre készített sötétítő függönyök és átlátszó függönyök, karnisok, akár 3 munkanap alatt!

Egyedi méretű függönyök készítése

Válassza ki és rendelje meg függönyét online! Ha bizonytalan, kérje ingyenes anyagmintáinkat!

Tovább olvasom

Kiemelt Partnerek

abroszguru.hu
elonyosuzlet.hu
Kezdőoldal Jó tudni A színek hatása a közérzetünkre

A színek hatása a közérzetünkre

- Pincér! Hozzon a barátomnak egy pohár bort!
- Vöröset, vagy fehéret parancsol?
- Mindegy, úgyis színvak szegény.

A bornál mennyit is számít a "szín", azt az emberek nagy többsége tudja, de hogy ránk milyen hatással van, azt sokan el sem tudják képzelni.

Tudta, hogy a színek agyunk működését és érzelmeinket is erősen befolyásolják?

Vajon a kórházakban miért a zöld és a világoskék szín dominál, a keleti éttermekben meg miért a piros, narancs és a sárga?
Nos, a zöld és világoskék a nyugalom színei, a betegek gyógyulása érdekében pedig nagyon fontos a lehető legnyugodtabb környezet megteremtése.
A kínai, indiai éttermek színei jobb kedvre derítenek,  fokozzák étvágyunkat, sőt még az emésztésünket is javítják.

Rendívül fontos, hogy otthonunk, lakástextíliáink színeinek kiválasztásánál az egyéniségünknek, és a helyiség funkciójának megfelelő színeket válasszunk, olyanokat, amelyek jótékony hatással ajándékoznak meg bennünket.

Mik is ezek a hatások? Nézzük színenként:3._capitol_dubai_resized

A fehér stresszoldó hatású. A tisztaság, a béke és reménység, a gyógyítás, a méregtelenítés színe. Ugyanakkor kissé hűvös szín.

 

szin012

 

A rózsaszín támogatja a szeretetet, szerelmet és a társas viszonyt, továbbá érzelmileg megközelíthetővé teszi az embereket.

 

 

szin038

 

A piros az izgalom és szenvedély színe, lendületbe hoz és érzelmileg is stimulál. Melegséget ad és fokozza a vérbőséget. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, serkenti a gyengén működő szerveket. Látványa életerőt sugároz, hatása élénkítő.

szin003

 

A sárga élénkségével, melegségével segít a depresszió ellen, jó hatással van az idegrendszerre. Serkenti az agytevékenységet,stimulálja a logikus gondolkodást. Fokozza az étvágyat és gyorsítja, javítja az emésztést. Optimizmust sugároz, erősíti a bizalmat.

szin018

 

 

 

A zöld nyugtató hatású; úgy tartják, hogy jó irányban befolyásolja a szív, a tüdő és a vese működését. Serkenti a memóriát, a kimerültség, feszültség érzését csökkenti. A frissesség, a nyugalom, a remény érzései társulnak hozzá.

 

szin010

A narancsszín felpezsdít, a közelség és a biztonság érzését közvetíti, oldja a sokkot és a sérüléseket, gyógyítja az idegeket és a kedélyállapotot, aktiválja a vesét és a hólyagot. Gyógyítólag hat: A klimaxos panaszokra, krónikus asztmára, reumára, köhögésre, hörghurutra. Kedvezően befolyásolja az emésztőszervi működéseket és csökkenti az anyagcsere zavarait. Minden vonatkozásban egészségjavító. Jó hatású a megfázás, álmosság, fáradtság ellen. Hatással van az anyagcsere folyamatokra. Pozitív hatású, feltölti az emberi energiamezőt, melegít, felvidít, felépít, erősít, fokozza a munkaerőt, a szexuális vágyat és potenciát, növeli az immunitást. A depresszióra élénkítő hatású, letargia ellenes, visszahozza az életkedvet. Elősegíti a koncentrálást, fokozza a kíváncsiságot.

szin032m

A kék nyugtató szín, gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Jó hatással van a magas vérnyomásra, az idegrendszerre, csökkenti a pulzust, fájdalomcsillapító. Nyugalom, frissesség, üdeség párosul világosabb árnyalataihoz.


szin004

A sötétkék túlzott használata negatív hatással lehet a közérzetre, nyomottá, kedvetlenné tehet. A feketével együtt a bánat, szomorúság színe, ezért óvatosan bánjunk vele, ne hagyjuk uralkodni a környezetünkben.

A szürke a visszafogottság színe. A szigorú konformisták kedvence, ugyanakkor pedig igen elegáns szín. A kevéssé magabiztos emberekben fokozhatja a bizonytalanság érzését.

szin028

 

 

 

A barna, a föld színe, harmóniát és melegséget áraszt. A barna szín a földdel való kapcsolatot erősíti, egészségessé tesz és segít az embereknek, hogy kiegyensúlyozottabbá váljanak.

 

 

 

Még néhány jó tanács:

* Ha csak fehér, barna és drapp színt használunk, komoly, kissé unalmas, egyhangú lesz a berendezés.

* A kék és a szürkés szín a túl meleg helyiségekben hűvösebb hatást kelt.

* A hideg hőmérsékletet meleg színekkel ellensúlyozhatjuk. Használjunk narancsos árnyalatokat, sárgát, pirosat.

* Optikailag növelhetjük vagy csökkenthetjük a terek nagyságát. Sötétebb árnyalatokkal szűkíthetjük, világos árnyalatokkal tágíthatjuk a teret. A sötét padló vagy plafon a belmagasságot csökkenti, a világos növeli.

* Hálószobában, pihenésre, relaxálásra használt helyiségekben NE használjunk élénk izgató színeket, például pirosat. Itt a nyugtató színek élettani hatását használjuk ki: a zöld szín nyugtatja az idegeket, hiszen nyugtató és hipnotikus szín. Lehetővé teszi a lélek megnyugvását. Állítólag álmatlanság ellen is hatékony.

* Ahol kevés a természetes fény, ott segít a világossárga. Optikailag világosabbá, fényesebbé teszi a teret. Az arany és a napsugár színe. Hatása lelkesítő, figyelemfelkeltő, optimista, a megkönnyebbülés érzetét kelti. A lakás színeként azt vidámmá, tágassá és meleggé teszi. Erős árnyalatával vigyázzunk, mert nyugtalanító lehet, és a rovarok is kedvelik.

* A tiszta színek, a kék, piros, zöld, bíbor, narancssárga és sárga túlzásoktól mentes használata erőt, harmóniát sugároz.

* Óvatosan bánjunk a piros és fekete együttesen való túlzott használatával, mert ezek együtt indulatok, harag gerjesztésére alkalmasak.

* A fekete, lila és sötétkék színek túlzott dominanciája az arra hajlamos személyekben a szomorúság és félelem érzését erősítheti fel.

* A pasztell színek, a rózsaszín, a világoskék, a lila és a többi, fehér színnel halványított és elmosott színárnyalat. Ezek a gyengédség és törékenység, esetenként a bizonytalanság és visszafogottság hatását keltik. Alkalmasak az érzékenység és a kifinomultság hangsúlyozására, a bizalmas, romantikus   hangulat megteremtésére.

Kívánjuk, hogy Önnek is olyan otthona legyen, amely a leginkább illik az Ön személyiségéhez, így segíti az életét még harmónikusabbá varázsolni !

A Piramis Webáruház csapata

 Lehet, hogy ez a cikk egy ismerősének hasznos lehet.
Küldje el neki az "E-mail" szövegre kattintva!